Swift

Sladké pokušení - donutky s čokoládovou polevou


Už jsem zkoušela upéct klasické koblihy, ovšem byly z toho spíše křupavé a dost mastné sladké dobroty. Ale když přišla řeč na donuty, nešlo odolat!


Přítel měl už nějakou dobu chuť na donuty - já tomu říkám koblihy s dírou uvnitř - a tak našel i lehký a skvělý recept ^^

Zatím všem velice chutnaly! Navíc nejsou vůbec tak mastné jako jiné sladké pečené dobroty. A ještě jednu dobrou vlastnost mají - neztvrdnou, i když je necháte přes noc na vzduchu (to jsme zjistili, když jsme je jeden večer zapomněli zabalit). :)

Ingredience na donut:
• 2 a 3/4 hrnku hladké mouky
• 3/4 hrnku cukru
• 2 lžičky sody nebo 3 lžičky kypřicího prášku
• 2 lžičky mletého muškátového oříšku
• 1 lžička soli
• 1 hrnek rostlinného mléka
• 1/4 hrnku rostlinného tuku (já jsem využila slunečnicový olej)

Ingredience na polevu:
• hořká čokoláda
• rostlinné mléko
• datlový sirup

Postup:
Smícháme veškeré suché ingredience a poté přidáme rostlinný tuk a mléko. Pak už zbývá jen vše dobře promíchat - vznikne nám těsto středně tekuté konzistence, které se lepí na lžíci.



Troubu si předehřejeme na 180 °C. Pokud máme formu na donutky, pak dáváme těsto tam. My máme formu na donutky teprve objednanou, proto jsme improvizovali a nápad mého mužíčka vyšel:

Máte misky od různých pomazánek (použitelná je například ta od Patifu) nebo formičky na muffiny? Pak je můžete klidně využít i na donutky :) Na dno formiček si vystřihneme pečicí papír (pouze na dno, když jsme dali pečicí papír po celém obvodu misky, tak donutek neměl pěkný tvar), dále použijeme například duté trubičky, které se používají k výrobě trubiček, kremrolí apod., přichytíme ji uprostřed, kde chceme mít v donutu díru a kolem dáme těsto. Nebojte - trubičky uprostřed drží vlivem těsta rovně a za pečení mi ani jedna nespadla :) Těsto dávejte asi do 1/3 výše kelímku od pomazánky (pokud máte muffinkové formičky, tak jen do 1/4), pokud dáte více, jsou z toho spíše muffiny s dírou uprostřed a oku to příliš nelahodí.



V troubě pečeme asi 15 minut (osvědčila se kratší doba - donutky nejsou syrové, ale zároveň nejsou křupavé, ale naopak dobře nadýchané a měkké).

Po vytáhnutí příborovým nožem obkrojíme kraje donutu, ze dna donutu sundáme pečicí papír, vytáhneme trubičku a je hotovo! Teď už zbývá jen čokoládová poleva, kterou vytvoříme rozpuštěním čokolády, přidáním rostlinného mléka a datlového sirupu na doslazení. A hotové donutky namáčíne do této polevy, poté dáme na talíř a posypeme například kokosem nebo oříšky (varianta s kokosem chutná víc - smích).



Z jedné dávky jsme vytvořili 18 donutů.

Tak ať Vám chutnají <3


Mohlo by se Vám také líbit:

2 komentářů

Děkuji za Váš komentář, ať už je jakýkoli :)