Swift

Boží koblihy jako od babičky!

Chcete překvapit doma ty, kteří rádi mlsají? Upečte jim tyto koblihy!



Děti, holky, kluci, ženy i muži si rádi pochutnají na koblihách s ovocnou náplní. Poslední dobou je však kvalita koblih z mnoha obchodů na velmi nízké úrovni, navíc nikdy nevíte, co koblihy přesně obsahují (bohužel se kolikrát nedá ani věřit složení na obalech nebo v předtištěných sešitech, jak jsem se sama bohužel přesvědčila u několika produktů). Proto je nejlepším řešením, zvláště pokud trpíte nějakou alergií nebo se stravujete velmi specificky, upéct si doma vlastní koblihy.
Koblihy
Budeme potřebovat:
§ kostka droždí
§ 50g cukru
§ 200ml rostlinného mléka (včetně mléka na kvásek)
§ 500g hladké mouky
§ 100g rostlinného tuku
§ marmeláda


Postup:
1.     V misce rozdrobíme droždí, zalijeme ho asi 4 lžícemi teplého rostlinného mléka, přidáme cukr a necháme vzejít kvásek.
2.    Zbylé mléko s rostlinným tukem necháme rozpustit (v malém hrnci nebo mikrovlnné troubě).
3.    Do velké mísy prosejeme mouku (kvůli nadýchanosti těsta), přidáme kvásek, rozpuštěný tuk s mlékem a vypracujeme z této směsi hladké těsto, které by se nemělo lepit na strany mísy. Po vypracování necháme těsto na koblihy hodinu kynout.
4.    Po vykynutí těsto znovu prohněteme. Poté začneme tvořit kuličky velikosti golfového míčku, které následně budeme pokládat na plech s pečicím papírem. Kuličky budeme mírně deformovat, aby z nich vznikl tvar typický pro koblihy (z této dávky jsme udělali 20 koblih).
5.    Hotové koblihy vložíme do předehřáté trouby na 180 °C (my jsme po malé chvíli teplotu stáhli na 150 °C, aby byly koblihy měkké a ne křupavé) a necháme je péct asi 15 minut (důležité je, abychom je i přesto hlídali, můžeme je také během pečení potřít rozpuštěným tukem).
6.    Po vytáhnutí z trouby si nachystáme plničku, do které vložíme marmeládu a koblihy plníme. Pak už zbývá jen pocukrování moučkovým cukrem nebo polití datlovým sirupem a můžeme servírovat. Přejeme dobrou chuť!

Troubu při pečení neotvírejte minimálně prvních 8 minut, protože kynutá těsta mají tendenci splasknout a koblihy by nebyly nadýchané (rada našich babiček a maminek).
Tip: Zkuste do těsta přidat kakao! Můžete tak získat kakaové koblihy, které všem okolo budou chutnat ještě víc!

Mohlo by se Vám také líbit:

0 komentářů

Děkuji za Váš komentář, ať už je jakýkoli :)