Swift

Božská svíčková s karlovarským knedlíkem? Jo!

Jednoho dne jsem se rozhodla, že si s přítelem uvaříme svíčkovou.
Chtěla jsem umět tu skvělou omáčku udělat tak, jako ji dělává maminka (přirozeně, že ve vegan verzi). Tak jsem se do toho pustila. Našla si více receptů, sama dochucovala tak, dokud jsem nenašla tu správnou kombinaci (s pomocí poměrů jiných receptů). K tomu jsme si chtěli dát i domácí knedlík, protože většina knedlíků v obchodech jaksi není veganská, a navíc jsme si chtěli opravdu pochutnat. Tak jsme umixovali svíčkovou, která nedopadla nejhůře, ale byla hodně celerová. A knedlík dopadl bohužel tak, že jsme nakonec měli koupený (vegan).

Po nějaké době jsme na ni dostali chuť znovu, chtěla jsem překonat své limity, zase zaexperimentovat tak, abychom měli tu nejskvělejší svíčkovou, nad kterou by nikdo nepohrdl. A tak jsem se do toho dala a výsledek? Nejlepší svíčková. S přítelem jsme si pochutnali a těšíme se zase na příště. Navíc je to jedno z těch tradičních jídel, kterými můžeme naprosto odzbrojit i nevegany.

A tak Vám přináším recept, který dle mého názoru je velmi jednoduchý (doladěn po prvním nezdaru a chybách).

Ingredience na omáčku:

  • 200g mrkve
  • 75g celeru
  • 1 středně velká cibule
  • 500ml vody (i více podle potřeby)
  • 1 kostka zeleninového bujónu
  • 125ml rostlinné smetany
  • 250ml rostlinného mléka
  • 6 kuliček nového koření, 7 kuliček pepře, 4 bobkové listy
  • trocha oleje

Postup:
Rozehřejeme si olej v hrnci, přidáme nakrájenou zeleninu. Chvíli necháme orestovat, poté přidáme vodu, okořeníme a necháme zeleninu změknout (můžeme podle potřeby dodávat vodu). Až bude zelenina dostatečně měkká, přidáme rostlinnou smetanu i mléko a vše rozmixujeme (já jsem volila variantu, kdy v omáčce nejsou viditelné žádné kousky, tedy rozmixování dohladka). Poté můžeme směs dochutit ještě solí, pokud nám to tak vyhovuje, ale nutné to není. A takto připravená omáčka může jít na talíř.

Ingredience na karlovarský knedlík:

  • 250g pečiva
  • 30g rostlinného másla
  • 250ml rostlinného mléka
  • 50g hrubé mouky
  • gáza (jiný materiál na zabalení knedlíku)

Postup:
Pečivo nakrájíme na kousky, dáme do mísy, zalijeme jej rostlinným máslem rozpuštěným v rostlinném mléku a necháme tuto směs chvíli odpočívat. Poté přidáme hrubou mouku a vypracujeme karlovarský knedlík, který následně vložíme do gázy (raději propláchnuté a vyždímané). Konce zavážeme těsně u knedlíku a ještě podruhé o 1cm dále. Knedlík dáme do osolené vařící vody, kde jej necháme 5 minut, poté odstraníme šňůrky těsně u knedlíku a necháme knedlík vařit ještě 20 minut na mírném plameni. Pak ho vytáhneme z gázy, nakrájíme a můžeme servírovat spolu s omáčkou.

Teď už zbývá jen ten kousek "masa" v omáčce:

Ingredience na grilované tofu:

  • 1 uzené tofu
  • koření sladká paprika, koření na kuřecí (název)
  • trocha oleje

Postup:
Tofu si podélně rozkrojíme, abychom dostali 2 podobně široké plátky (klidně jej ale můžeme rozkrojit i na více plátků). Získané plátky okořeníme z obou stran a dáme je na rozehřátou pánev na chvíli orestovat (rovnoměrně z obou stran). Poté jej můžeme jako třešničku na dortu servírovat spolu s knedlíkem a omáčkou.
Dobrou chuť!

Mohlo by se Vám také líbit:

0 komentářů

Děkuji za Váš komentář, ať už je jakýkoli :)